Meer ruimte voor boer met muizenschade

Boeren die kampen met veel veel muizenschade in hun grasland, krijgen ruimte voor herstelmaatregelen. De Europese Commissie geeft Nederland daarvoor onder meer ontheffing van enkele derogatievoorwaarden.

Meer+ruimte+voor+boer+met+muizenschade
© Ida Hylkema

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. Ze laat weten dat ze blij is met het begrip van Brussel voor de situatie in Nederland.

Bedrijven waar de grasopbrengst dit jaar tenminste 25 procent lager zal uitvallen, kunnen gebruik maken van de verruiming. De muizenschade moet door het Faunafonds zijn vastgesteld.

Graslandvernieuwing

Om de gras- en ruwvoeropbrengst snel weer op peil te krijgen, zijn drie beperkingen verruimd. De eerste is dat de calamiteitenregeling voor graslandvernieuwing dit jaar niet alleen geldt voor schade door emelten en engerlingen, maar ook voor 'vergelijkbare plagen'.

Daarnaast mogen getroffen ondernemers op heringezaaide percelen tot 16 september dierlijke mest uitrijden. Normaal mag dat maar tot 31 augustus.

Minder grasland

Voor melkveehouders met ernstige muizenschade die van de derogatie gebruik maken, vervalt de eis dat 80 procent van het bouwplan uit grasland moet bestaan. Dat wordt tijdelijk 65 procent. Op de vervangende gewassen mag maximaal 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare worden gebruikt.

Ondernemers die hier gebruik van willen maken, moeten dat vooraf melden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De exacte beschrijving van de voorwaarden zal op korte termijn beschikbaar zijn op www.rvo.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer