Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar

Doordat er geen structurele georganiseerde aanpak voor is, neemt de bodemvruchtbaarheid in Flevoland stelselmatig af. Dat concludeert de wetenschappelijke raad voor integrale duurzame landbouw en voeding (RIDLV).

De jonge bodem van Flevoland staat bekend als een van de meest vruchtbare van Nederland. Daarom wordt Flevoland ook wel de groentetuin van Europa genoemd.

Toch neemt de kwaliteit van de bodem structureel af. Steeds meer akkerbouwers gaan daarom over tot diepploegen, een drastische en slechts tijdelijke oplossing.

Verantwoordelijkheid nemen

Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is dat betrokkenen in de agrarische keten het belang van die bodem weliswaar erkennen, maar geen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen.

Gedeputeerde Bert Gijsberts van Flevoland kreeg vanochtend het rapport 'Van bodemdilemma's naar integrale verduurzaming' van de RIDLV overhandigd.

Regie

Volgens de RIDLV ontbreken een gezamenlijke verantwoordelijkheid en regie. De auteurs van het rapport raden aan deze 'georganiseerde onverantwoordelijkheid' met spoed om te buigen naar een intensieve samenwerking tussen de belanghebbende partijen.

Alleen dan ontstaat er 'integraal bodembeheer' en kan de bodem ook op lange termijn alle functies blijven vervullen.

Pacht

De onderzoekers wijzen erop dat het liberaliseren van de pacht tot steeds kortere pachtperiodes leidt, met hogere pacht- en grondprijzen. Dat noodzaakt boeren tot het telen van gewassen die financieel het meest aantrekkelijk zijn.

De intensivering van dergelijke teelten (zoals peen en bloembollen), de inzet van zware machines en het oogsten in het natte seizoen zijn echter zeer schadelijk voor de bodemstructuur.

Diepploegen

Om de bodemkwaliteit te herstellen en zeker te zijn van een hoge productie, nemen boeren regelmatig hun toevlucht tot diepploegen. Tot zo'n 1,5 meter diep keren ze de grond en halen ze lichtere, beter bewerkbare grond naar boven.

Zo'n drastische ingreep kan maar één keer uitgevoerd worden en is dus geen garantie voor structurele bodemverbetering. De hoogproductieve bodem van Flevoland is dus in gevaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer