NMI: bodemvruchtbaarheid nog goed

De bodemvruchtbaarheid bevindt zich nog op een goed niveau, stelt Wim Bussink van het Nutriënten Management Instituut (NMI).

NMI%3A+bodemvruchtbaarheid+nog+goed
© Nieuwe Oogst

‘In organische stof en stikstof totaal zijn eigenlijk geen wijzigingen te zien tussen 2000 en 2012. Het beschikbare fosfaat blijft gelijk of stijgt. Het direct beschikbare fosfaat lijkt te dalen. Het is zaak die ontwikkeling te blijven volgen.’

Melkveehouders zijn bezorgd over de bodemvruchtbaarheid door invoering van de gebruiksnormen en aanscherping van die normen. Er zijn regionale verschillen in intensiteit van gebruik van de grond. Ook zijn de grondsoorten verschillend.

Productschap Zuivel

Productschap Zuivel, waarbij ook LTO Nederland is betrokken, gaf opdracht aan het NMI om te onderzoeken hoe de bodemvruchtbaarheid en de kwaliteit van de voederwaarde van de kuilen zich sinds 2000 heeft ontwikkeld.

Ook is bekeken wat de verschillen zijn tussen de regio’s.

Gemiddelde

De gemiddelde fosfaattoestand van de grondsoorten, uitgedrukt in P-PAE (het direct beschikbare fosfaat of fosfor) en P-AL (het beschikbare fosfaat), is ruim voldoende tot hoog.

Wel is er in alle veertien LEI-landbouwgebieden een negatieve trend zichtbaar in direct beschikbaar fosfaat, gemeten met P-PAE.

Spreiding

Deze trend blijkt door het relatief klein aantal gegevens (2006-2012) en de spreiding niet significant, behalve voor kleiig veen en lössgrond. Dit komt mede doordat over zes jaar is gemeten.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer