'Nu planning maken voor maïsseizoen 2015'

Anno 2015 vraagt de teelt van maïs een goede voorbereiding. 'Maak dus nu al een goede planning', adviseert onderzoeker Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO).

%27Nu+planning+maken+voor+ma%C3%AFsseizoen+2015%27
© Mariska Bloemberg

'De huidige maïsteelt is meer dan een hoop mest uitrijden, zaaien, onkruid bestrijden en oogsten', geeft Groten aan.

'Wil je ook in de toekomst voldoende opbrengst en kwaliteit per hectare, dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor de bodemkwaliteit. Ook zul je de nog beschikbare nutriënten op de juist wijze moeten inzetten.'

Groenbemester

Volgens Groten doet een teler er goed aan om aan het begin van het seizoen een uitgewerkt plan te maken. Hij moet daarvoor een aantal belangrijke keuzes maken.

Om te beginnen, moet de teler beslissen wanneer hij groenbemester gaat onderwerken en mest wil uitrijden.

Mest uitreiden

'Het is verleidelijk om meteen begin februari mest uit te rijden omdat de put vol is. Je kunt dit moment beter dichter naar het zaaimoment van de maïs brengen, dus eind maart of begin april', vertelt Groten.

Voor het slagen van een groenbemester geeft gras onder maïs het beste resultaat. Een geslaagde groenbemester levert 1.000 kilo effectieve organische stof per hectare op.

Kali

'Bovendien heb je al snel een nalevering van 30 kilo stikstof en 150 kilo kali. Je hebt dus meestal geen aanvullende kalibemesting meer nodig', weet de onderzoeker.

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer