‘Weeffout’ herstelplan frustreert

Sexbierum – Projectleider Henk van Straten van het gebiedsherstelplan Franekeradeel-Harlingen heeft donderdag in Sexbierum laten weten dat de bodemdaling door zoutwinning maximaal 5 centimeter hoger uitvalt.

Sybe Joostema‘Het vergt een aanpassing van het plan’, zei Van Straten. ‘De eerdere cijfers kloppen niet vanwege een weeffout in de prognosecijfers van 2008.’
Het verschil van maximaal 5 centimeter kwam aan het licht toen de prognosecijfers van de bestuurscommissie van het gebiedsherstelplan niet overeenkwamen met die van de vergunningaanvraag van zoutwinner Frisia Zout. Die klopten wel, maar zorgen voor meer benodigde waterberging en voor drainageproblemen.
Boeren ervoeren het vooral als wrang dat de gegevens van Frisia Zout beter klopten. ‘Ik heb ook niets te verbergen’, meldde directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout. ‘Via een gps-systeem is dagelijks de actuele stand van zaken van de daling te zien.’ De extra kosten van bijna 8 ton worden betaald door de zoutwinner.
Ondanks de toelichting van Van Straten is het vertrouwen in het plan, dat in 2007 al werd gepresenteerd, tot het nulpunt gedaald. Dat verklaart de grimmige stemming onder de akkerbouwers.
Het is niet alleen de constatering van extra bodemdaling, maar vooral het feit dat het plan, dat vanwege een aanpassing halverwege dit jaar ter inzage komt te liggen, naar verwachting zeker een jaar vertraging oploopt.
Het herstelplan van het gebied vanwege bodemdaling door zout- en gaswinning is volgens de bestuurscommissie complex. ‘Dit had niemand voorzien, ons valt ook niet veel te verwijten’, vond voorzitter Hepke Bijma.
Zijn opmerking dat bij nog meer onverwachte daling andermaal een aangepast plan niet uitgesloten is, viel helemaal verkeerd bij de boeren. ‘In 2004 begon dit project, het is nu 2015 en er is nog niets gebeurd’, morde Rinze Post uit Wijnaldum.
Geart Kooistra, voorzitter van LTO Fryslân, vindt die frustratie begrijpelijk. ‘Het was ooit een hoogwaardig akkerbouwgebied. Verwachtingen worden keer op keer niet waar gemaakt. Onder de boeren wint een soort Groninger gevoel terrein.’
De betrokken grondeigenaren, pachters en belanghebbenden reageerden kritisch en vooral teleurgesteld. November 2013 staat hen nog in hun geheugen gegrift. Toen ondertekenden alle partijen het uitvoeringscontract onder toeziend oog van gedeputeerde Johannes Kramer.
Piet Kingma uit Pietersbierum vindt dat Wetterskip Fryslân zelf moet peilen. ‘Staatstoezicht op de Mijnen doet het peilen zelf. Dat is onbestaanbaar.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer