Veiling: bloemfeestdag in zomer

Bloemenveiling FloraHolland heeft plannen om in de zomer een bloemfeestdag in het leven te roepen.

Joost van WinsenDat zei Will Zuiderwijk, productspecialist roos bij FloraHolland, donderdag tijdens de rozendag die in Keukenhof werd gehouden.
Op een suggestie van onderzoeker Henk Barendse dat er een soort Valentinadag in juli zou moeten komen, reageerde Zuiderwijk dat FloraHolland al aan zo’n soort plan werkt. Verdere details hierover wil FloraHolland nog niet loslaten.
Barendse kwam met de suggestie omdat een bloemfeestdag in de zomer het gunstigst is wat de aanvoer van bloemen en de duur van het vaasleven betreft. Nederlandse rozen blijven dan twaalf tot veertien dagen goed in de vaas, terwijl dat in de winter veel korter is.
In de zomer presteert de Nederlandse roos veel beter dan de import-roos, maar in de winter is dat niet zo en doen importrozen het in de regel iets beter dan de Nederlandse rozen.
Een sterke opleving van de verkoop, zoals gebruikelijk bij feestdagen waar bloemen worden geschonken, is daarom welkom in de zomer. ‘Alle vrouwen op het strand rozen in de hand’, opperde Barendse als alternatief voor de sierteelt-oneliner ‘Vrouwen bloot, handel dood’.
Het verlengen van het vaasleven is onderdeel van het rapport ‘Kwaliteitsplan Roos’, dat volgende week wordt gepubliceerd. Aan het rapport is de afgelopen twee jaar gewerkt.
Uit onderzoek blijkt dat de roos qua vaasleven in de zomer wel aan de verwachtingen van de consument voldoet, maar in de winter niet. Twee op de vijf consumenten zegt dan teleurgesteld te zijn over hoe lang de rozen staan. De duur van het vaasleven is te beïnvloeden tijdens de teelt, staat in het rapport.
Verschuivingen in de relatieve vochtigheid in de kas, de belichtingsduur en de temperatuur kunnen de levensduur verlengen. Proeven hebben aangetoond dat 5 procent minder relatieve vochtigheid in de kas het vaasleven van de RedNaomi en de Avalanche met een dag kan verlengen. Minder belichten heeft ook een positief effect, evenals grotere temperatuurfluctuaties in de week voor de oogst.

Prijsverschil

Volgens Barendse heeft de duur van het vaasleven sterke invloed op de prijs van de rozen. Het verschil tussen rozen met het langste vaasleven en rozen met het kortste vaasleven loopt voor de klok op tot 0,15 euro per steel.
Verder melden zich tijdens de rozendag voorstanders om de geur van de rozen weer terug te laten keren. Dit element van de bloem is in de afgelopen jaren bij de veredeling gesneuveld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer