Snoeiafval Nuenen verwarmt stal

Nuenen/Son - Een mooi voorbeeld van een kleine lokale en duurzame warmteketen. De gemeente Nuenen werd woensdag verlost van ruim 1.000 kuub snoeiafval. Pluimveehouder Renders in Son is 240 kuub aan houtsnippers voor de biomassa-ketel rijker.

Jasper SchelOp de gemeentewerf van Nuenen lag ‘s ochtends nog een berg schoon snoeihout van 10 meter breed, 25 meter lang en 7 meter hoog. Aan het einde van de dag was de gemeentewerf leeg en had de pluimveehouderij van de gebroeders Renders in Son 240 kuub meer grondstof voor de biomassaketel. Het pluimveebedrijf stookt haar stallen warm met houtsnippers.
De agrarische natuurvereniging (ANV) ’t Broek verkent de kansen voor verwaarding van snoeihout in de gemeente Nuenen en omgeving om zo een regionale warmteketen op te zetten. Dat doet de ANV samen met Ton van Korven en Dirk Beekmans, die namens ZLTO betrokken zijn bij het project Twecom. De doelstelling van Twecom is om ongebruikte biomassa tot waarde te brengen.
Beekmans en Van Korven gooiden onlangs een balletje op bij de gemeente Nuenen. Daar ontstond het idee om, bij wijze van proef, te kijken of het gemeentelijke snoeiafval ingezet kon worden als energiebron voor Renders. En zo geschiedde.
ANV ’t Broek speelde hierbij een bemiddelende rol. ‘Als ANV willen we een rol spelen om de regionale kringloop op gang te brengen’, zegt Adriaan van de Ven van ANV ’t Broek. ‘Het liefst zo lokaal mogelijk.’
De ANV heeft een netwerk voor andere afzetkanalen van het snoeihout, als alternatief voor de grotere verbrandingsovens die verder van huis liggen. ‘Deze actie met de gemeente is het eerste voorbeeld.’
Om het potentieel van het snoeihout in de regio volledig te benutten werkt de ANV aan een regionale warmteketen. Daarvoor is het houtteam in het leven geroepen.
‘De werkgroep heeft de eerste snoeidagen achter de rug’, vertelt Van de Ven. ‘Het doel is om het hout als snippers af te zetten naar Renders. Het dikke stamhout is apart verkocht. We zijn op zoek naar andere afzetkanalen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer