Smaak van melk voor voetlicht

Eerst laten walsen door het glas, goed ruiken, kijken en dan pas de melk proeven. Dat gaan melkveehouders, zuivelaars en melkkenners vrijdag 17 april in Kamerik doen tijdens het minisymposium Melksmaak(t).

Henriët Dijk‘Je ziet dat de laatste decennia melk steeds meer een anoniem product wordt’, zegt Nils den Besten, provinciaal bestuurder bij LTO Noord Zuid-Holland. ‘Mijn moeder maakte vroeger kaas en ze proefde het direct als er een andere voerkuil was aangesneden. Dat koeienmelk zo verschillend smaakt, dat zijn we kwijt geraakt.’
Beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord ziet dat buiten de agrarische sector melk in de belangstelling staat. ‘Mijn voornaamste fascinatie is dat boeren hun hele leven melk produceren en het enige waar ze op worden afgerekend, zijn vet, eiwit en ziektekiemen’, vertelt hij. ‘Terwijl je juist overal de roep naar authenticiteit ziet. Melk is een oerproduct dat in de tank gaat. Dat staat dwars op elkaar.’
Den Besten en Middag denken beiden dat er een markt is voor de smaak van melk. Hoe er ingespeeld kan worden op de vraag naar ‘herkenbare’ melk is een van de aspecten die aan bod komen tijdens het symposium.

Steuntje in de rug

‘Door als LTO Noord een steuntje in de rug te geven met het houden van een symposium, hopen we er een zwengel aan te geven’, stelt Den Besten.
De initiatiefnemers willen met Melk-smaak(t) juist verschillende partijen, zoals horeca, onderzoekers, evenementenbureaus en boeren, met elkaar in aanraking brengen en elkaar laten inspireren. ‘Het gaat er nu om dat we mensen aan tafel hebben en krijgen die iets kunnen brengen, iets kunnen bijdragen aan een idee of er iets mee kunnen doen’, aldus Den Besten.
Volgens beleidsadviseur Middag is de tijd er rijp voor. ‘Ik zie meer rond dit onderwerp gebeuren, zoals nu de MelkSalon. Ook de thuismelktap bijvoorbeeld bij de familie Captein in Zoeterwoude, waar mensen rauwe melk kunnen tappen, loopt als een speer.’
Zowel Den Besten als Middag beseft heel goed dat niet alle melkveehouders zo hun melk op de markt kunnen brengen. ‘Zo’n niche helpt het verhaal over melk te vertellen. Dit draagt bij aan het vertellen van een positief verhaal.’
Wie erbij wil zijn, kan zich aanmelden door in een paar zinnen te motiveren waarom hij of zij een inspiratiebron op het minisymposium is. Dit kunnen leden mailen naar amiddag@ltonoord.nl. De bijeenkomst wordt vrijdagmiddag 17 april gehouden bij De Beekhoeve in Kamerik.
Melksmaak(t) wordt ondersteund door The Milk Story: www.milkstory.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer