Problemen boeren met dassen lopen snel op

De snel toenemende populatie dassen in Nederland maakt aanpassing van de regelgeving nodig. Dat vinden de boeren die dassenburchten in de buurt hebben zitten. LTO wil de gedoog- en schaderegeling dan ook grondig evalueren nu de provincies de uitvoering ter hand nemen.

Problemen+boeren+met+dassen+lopen+snel+op
© andre weima

Joost de la Court‘Het is verschrikkelijk, zoals mijn land erbij ligt.’ Melkveehouder John Verheul in het Drentse Tiendeveen is zwaar gefrustreerd: juist aan het begin van het weideseizoen maken enkele tientallen dassen uit het nabijgelegen natuurgebied Kremboong hem het leven zuur.
De dassen graven en woelen zijn grasland aan flarden, zozeer dat hij vreest dat de kans op een goede eerste snede dit jaar minimaal is. ‘Die is er wel aan’, constateert hij tandenknarsend over zijn grasmat.
Ook in het najaar slaan de beschermde dieren toe, vertelt Verheul. ‘Normaal haal ik 55 tot 60 ton maïs van een hectare, vorig jaar was dat nog maar 30 ton. De rest was vernield of weggevreten.’
In de nabijgelegen dassenburcht huisden tot voor kort altijd acht dieren, nu zijn dat er opeens zo’n dertig, weet de veehouder. Ook Verheuls buurvrouw Diane Kamp maakt zich grote zorgen. De gaten en het losse zand in het gras maken een goede voederwinning of veilige beweiding volgens haar nagenoeg onmogelijk.
‘Je kunt de gaten dichtgooien, maar de volgende dag zitten ze er weer. Er komt zo veel meer zand mee de kuil in bij het maaien, de schudder raakt vast in de gaten, nog los van het risico voor de poten van de koeien.’
Volgens de boeren is de bescherming van de dassen uit de hand gelopen. ‘De balans in de natuur is zoek. Door de dassen zijn er hier ook haast geen weidevogels, hazen of konijnen meer. Iedere vrouwtjesdas krijgt twee tot acht jongen. Als je dat doorrekent, geeft dat veel zorgen. Het probleem wordt steeds groter, de schade is buiten alle proporties’, zegt Kamp.
Overleg met de natuurbeheerder Het Drentse Landschap heeft volgens het tweetal nog niet tot concreet resultaat geleid. Zij kunnen er door de beschermde status van de das ook niets tegen doen, kregen ze te horen.
Toch willen ook de terreinbeheerders wel reguleren, stelt Kamp vast. Dat er nu niets gebeurt, zit Verheul wel dwars. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor ons vee, laten zij de verantwoording nemen voor hun dieren.’

Statistieken

Uit de statistieken blijkt dat de dassenpopulatie de laatste decennia in Nederland structureel toeneemt. Elke vijf jaar vergroot het leefgebied zich met 25 procent. Daarbij namen in tien jaar tijd de gemelde schades met een factor drie toe, evenals het aantal gedoogovereenkomsten.
De schademeldingen komen vooral uit Limburg, Gelderland, Drenthe, Noord-Brabant en Friesland. In totaal werd in 2013 voor 200.000 euro uitgekeerd. Door het invoeren van een eigen risico van 300 euro zal het werkelijke schadebedrag echter veel hoger liggen, schatten deskundigen in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer