Europees tekort stimuleert peenprijs

De peenprijzen stijgen fors de laatste maand. De Nederlandse peenmarkt profiteert met name van kwaliteitsproblemen in andere Europese landen.

Haijo DoddeDe peennoteringen bij Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord zijn sinds eind februari gestegen van gemiddeld 16,50 euro tot 34 euro per 100 kilo deze week voor B-peen. De schaaltjespeen is gemiddeld nog 3 tot 4 euro duurder.
Volgens Hendrik Eerkens van de Dutch Carrot Group is de prijsstijging onder meer het gevolg van kwaliteitsproblemen in peen in Duitsland, België en Oost-Europa. Verder lijkt het iets latere voorjaar gunstig te zijn voor de prijsvorming.
De peenmarkt laat traditioneel aan het eind van het seizoen wel vaker scherpe prijsstijgingen zien. Vorig jaar was daarop een uitzondering. Toen was er al vroeg in het seizoen nieuwe peen op de markt. Uiteindelijk werd de laatste peen van de oude oogst verkocht voor prijzen van soms ver beneden 5 euro per 100 kilo.
Paul van der Linde van handelsbedrijf Van der Linde in Emmeloord vertelt dat het hele lopende afzetseizoen de vraag naar Nederlandse peen goed is geweest. ‘Al sinds november hebben we redelijke hoeveelheden kunnen omzetten.’
Door de tegenvallende kwaliteit was er in Europa overwegend weinig aanbod. ‘Wij hebben behoorlijk wat peen verkocht naar Afrika. Normaal is dat een exportbestemming voor Belgische peen. Verder hebben wij veel gewassen peen kunnen leveren naar Duitsland’, verklaart de peenhandelaar.

Russische boycot

Volgens Eerkens en Van der Linde blijkt achteraf dat de Russische boycot nauwelijks invloed heeft gehad op de afzet van Nederlandse peen. Aanvankelijk was hier wel zorg over.
‘Ook dit jaar laat maar weer eens zien dat wij de gatenvullers op de Europese markt zijn’, zegt Eerkens. ‘Als er ergens problemen zijn, dan kunnen we ons product goed verkopen. Als er overal voldoende is, dan loopt de afzet moeizaam.’
Volgens Van der Linde zijn de explosief stijgende prijzen van afgelopen weken een teken dat de peen begint op te raken. ‘Het afzetseizoen zal nog hooguit een paar weken duren’, verwacht hij. ‘Vorig jaar leverden we tot half juli oude peen. Nu is de markt zo’n twee maanden eerder leeg en is er daarmee alle ruimte voor vroege peen.’
Overigens gaat Van der Linde ervan uit dat in Zuid-Europa minder vroege peen is uitgezaaid vanwege de teleurstelling van vorig voorjaar.
Over de afzet in de laatste periode van het jaar wijst Eerkens erop dat telers geneigd zijn om te overvragen. ‘Dat is spelen met vuur, omdat kopers op een gegeven moment zullen afhaken vanwege de prijs. We zien nu al dat wasserijen moeite hebben om de prijs voor gewassen en verpakt product voldoende omhoog te krijgen.’ Eerkens kan op dit moment moeilijk inschatten hoeveel peen er nog op voorraad is in Nederland.

Kwaliteit

De kwaliteit van de peen in Nederland was redelijk, melden Eerkens en Van der Linde, zeker in vergelijking met omliggende landen. ‘Over het algemeen vallen de kilo’s die we kunnen leveren niet tegen’, zegt Van der Linde. ‘Maar er zijn ook wel partijen met behoorlijk wat uitval.’
Eerkens zegt dat er veel tarra is vanwege muizenvraat en vertakte peen. Verder waren er relatief veel problemen met bewaarvlekjes.
De hoge prijzen van dit moment gelden alleen voor peen van goede kwaliteit, benadrukt Eerkens. ‘Als de kwaliteit niet meevalt, zijn de prijzen aanmerkelijk lager. Ook nu nog worden kisten partijen peen verkocht voor niet meer dan 35 euro per kist.’
De sortering van de peen is dit jaar relatief grof vanwege het afgelopen groeiseizoen, meldt Eerkens. ‘En dat terwijl de afnemers meer behoefte hebben aan fijne peen vanwege de opkomst van kiloverpakkingen. Hierdoor is de fijnere peen eigenlijk het hele jaar al duurder dan de grovere maten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer