Netto-resultaat Agrifirm fors lager

Agrifirm heeft vorig jaar een operationeel bedrijfsresultaat geboekt van 26,9 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de coöperatie vanmorgen heeft gepubliceerd.

Netto%2Dresultaat+Agrifirm+fors+lager
© Nieuwe Oogst

Het netto resultaat is met 3,1 miljoen echter flink lager dan de 20,4 miljoen in 2013. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat vorig jaar 11,7 miljoen euro aan kosten is genomen voor herstructurering en reorganisatie van een aantal activiteiten.

Zo zijn in Groot-Brittannië en Duitsland verliesgevende activiteiten in de divisie Co-producten verkocht en afgebouwd. Daarnaast is Agrifirm Deutschland gesplitst in een Feed- en een Plantbedrijf, zodat met meer focus en lagere kosten marktgerichter kan worden gewerkt. Ook wordt de synergie met het Nederlandse bedrijven daardoor beter benut.

Gerepareerd

Ton Loman, voorzitter van de hoofddirectie van Agrifirm, geeft aan dat de maatregelen dit jaar een positief effect zullen hebben op het rendement van deze buitenlandse activiteiten. ‘De zwakke plekken zijn gerepareerd. De bedrijven opereren nu volgens plan.’

De marktpositie van Agrifirm is afgelopen jaar verder verbeterd. Zo steeg de hoeveelheid afgezette mengvoeders met 3 procent en kwam het totale afzetvolume aan diervoeders uit op 7,1 miljoen ton. Ook het marktaandeel in onder meer meststoffen, zaaizaden en gewasbescherming is toegenomen. In deze productgroepen steeg de afzet, mede door het lange groeiseizoen, met meer dan 10 procent.

Ledenvoordeel

De financiële positie is sterk. De solvabiliteit steeg naar 51,6 procent. Op basis hiervan is het bedrag dat Agrifirm leden aan ledenkorting en ledenvoordeel ontvangen, gestegen van 12,8 naar 14,0 miljoen euro.

Loman geeft aan dat de strategie van Agrifirm is gericht op een verdere groei in de kernactiviteiten mengvoer, akker- en tuinbouw en specialiteiten. Hij sluit niet uit dat in de loop van dit jaar besloten wordt tot overname van een of meerdere bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer