Bodemuitvloeier+verbetert+vochtopname
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bodemuitvloeier verbetert vochtopname

De meerwaarde van de bodemuitvloeier Transformer in aardappelpootgoed is volgens Agrifirm Plant een betere vochtverdeling in de aardappelrug.

In theorie moet dat zorgen voor minder schurftaantasting en stimuleert het de knolzetting. Verder verbetert Transformer de werking van bodemherbiciden.

Agrifirm Plant introduceert Transformer komend jaar op grote schaal in de praktijk bij pootgoedtelers, vertelde teeltadviseur Kees de Groot deze week tijdens een inloopmiddag van de coöperatie in Oosterbierum.

Minder waterafstotend

De werking van de bodemuitvloeier is gebaseerd op het verminderen van de waterafstotendheid van gronddeeltjes. Daardoor is er een efficiëntere opname van vocht en dat zorgt voor een betere waterhuishouding en luchthuishouding in de aardappelrug.

Praktijkproeven wijzen volgens De Groot uit dat na een toepassing meeropbrengsten kunnen worden gerealiseerd tot 30 procent. 'We zien vooral na zware neerslag een meerwaarde doordat de grond minder dichtslaat. Transformer voorkomt onder meer interne slemp.'

Na het aanfrezen

Pootgoedtelers kunnen Transformer in een dosering van 10 liter per hectare meespuiten met de onkruidbestrijding direct na het aanfrezen van de ruggen. Een behandeling met de bodemuitvloeier kost zo'n 160 euro per hectare, aldus De Groot.

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer