Bodemuitvloeier verbetert vochtopname

De meerwaarde van de bodemuitvloeier Transformer in aardappelpootgoed is volgens Agrifirm Plant een betere vochtverdeling in de aardappelrug.

Bodemuitvloeier+verbetert+vochtopname
© Nieuwe Oogst

In theorie moet dat zorgen voor minder schurftaantasting en stimuleert het de knolzetting. Verder verbetert Transformer de werking van bodemherbiciden.

Agrifirm Plant introduceert Transformer komend jaar op grote schaal in de praktijk bij pootgoedtelers, vertelde teeltadviseur Kees de Groot deze week tijdens een inloopmiddag van de coöperatie in Oosterbierum.

Minder waterafstotend

De werking van de bodemuitvloeier is gebaseerd op het verminderen van de waterafstotendheid van gronddeeltjes. Daardoor is er een efficiëntere opname van vocht en dat zorgt voor een betere waterhuishouding en luchthuishouding in de aardappelrug.

Praktijkproeven wijzen volgens De Groot uit dat na een toepassing meeropbrengsten kunnen worden gerealiseerd tot 30 procent. 'We zien vooral na zware neerslag een meerwaarde doordat de grond minder dichtslaat. Transformer voorkomt onder meer interne slemp.'

Na het aanfrezen

Pootgoedtelers kunnen Transformer in een dosering van 10 liter per hectare meespuiten met de onkruidbestrijding direct na het aanfrezen van de ruggen. Een behandeling met de bodemuitvloeier kost zo'n 160 euro per hectare, aldus De Groot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer