Grote variatie gehalte fosfaat in pootgoed

Uit knolanalyse van Agrifirm Plant blijkt dat gehaltes aan fosfaat in moederknollen van aardappelpootgoed opmerkelijk kunnen variëren.

Grote+variatie+gehalte+fosfaat+in+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Dat vertelde kenniscoördinator bodem en bemesting Karin Oonk van Agrifirm Plant gisteren tijdens een inloopmiddag voor pootgoedtelers in het Friese Oosterbierum.

'De variatie is te groot om te corrigeren met fosfaatcoating. Telers kunnen effectiever sturen op knolinhoud door hun eigen uitgangsmateriaal op rijkere percelen neer te zetten. Agrifirm Plant stopt daarom met het testen van fosfaatcoating in pootgoed.'

Fosfaatproef

Agrifirm Plant voerde afgelopen jaar in de Noordoostpolder een fosfaatproef uit. Hierbij werd naast de effecten van fosfaatcoating onder meer volveldsbemesten vergeleken met rijenbemesting.

De resultaten van deze proef laten zien dat 35 kilo zuivere fosfaat in de vorm van APP in de rij een betere opbrengst en knolaantal geven dan volvelds 120 kilo zuivere fosfaat.

Bodemuitvloeier

Toevoeging van de bodemuitvloeier Transformer geeft een extra meeropbrengst. Oonk verklaart dit door de betere vochtverdeling in de rug. 'Dat stimuleert onder meer de knolzetting en zorgt voor hogere knolaantallen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer