Meer+waterschapsgeld+voor+waterveiligheid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer waterschapsgeld voor waterveiligheid

Waterschappen zullen de komende tijd meer geld uitgeven aan beveiliging tegen wateroverlast en het beheersen van het waterpeil. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd.

Sinds 2011 betalen burgers al meer geld voor waterveiligheid dan voor het schoonmaken van afvalwater.

Dat heeft er volgens het CBS voor een deel mee te maken dat waterschappen de afgelopen jaren steeds meer moeten bijdragen aan het landelijke programma om Nederland te beschermen tegen hoogwater.

In 2011 betaalden de schappen daar nog 81 miljoen euro aan, dit jaar is dat 181 miljoen euro.

Woensdag worden in ons land nieuwe waterschapsbesturen gekozen.

2015

De waterschappen verwachten dat ze in 2015 ruim 2,6 miljard euro binnenhalen aan belastingen. Dat is 2,6 procent meer dan in 2014.

Ruim de helft van dit geld is bestemd voor beveiliging tegen wateroverlast en het beheersen van het waterpeil. Iets minder dan 1,3 miljard euro gaat naar het zuiveren van afvalwater.

Deltafonds

Uit het Deltafonds krijgen de waterschappen ook geld. Dit jaar is dat ongeveer 1 miljard euro, aldus het CBS.

Het Deltafonds is ingevoerd om in de toekomst ook nog voldoende geld te hebben voor de zoetwaterhuishouding in Nederland.

De grootste ontvanger van geld uit het Deltafonds is het schap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland. Daar gaat tussen nu en 2019 ruim 300 miljoen euro naartoe, om de Hondsbossche en Pettemer Zeeweringen te versterken.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer