'Politiek hoort niet thuis in waterschap'

Waterschapspartijen in Hollands Noorderkwartier vinden dat de algemene politieke partijen niet thuishoren in het bestuur van het hoogheemraadschap.

%27Politiek+hoort+niet+thuis+in+waterschap%27
© Mike Schellart

Dat stelden de waterschapspartijen tijdens het verkiezingsdebat woensdagavond in Heerhugowaard, waar over deze stelling fel werd gediscussieerd.

Jan Bezemer (CU-SGP) en Siem van Balen Blanken (VVD) stelden nadrukkelijk dat politieke partijen deel moeten uitmaken van het waterschap. 'In Nederland hebben we een partijenstelsel, daar moeten we het mee doen', gaf Van Balen Blanken aan.

Verbinding

Bezemer vindt dat het geloof ook een stem verdient in de waterschapsdemocratie. Van Balen Blanken noemde verder dat de verbinding met andere overheden en politieke gremia belangrijk is.

Volgens hem is er voldoende deskundigheid bij de partijen. 'Daar selecteren we zelfs op.'

In handen van provincie

Voormannen Rob Veenman van Groen, Water & Land en Peter Vonk van de Algemene Waterschapspartij vinden dat het waterbeheer 'geen politieke speelbal' moet zijn.

'Als er geen waterschapspartijen in het bestuur zouden zitten, zouden de waterschappen al lang in handen van de provincie zijn gevallen', stelde Vonk zelfs.

Veenman vindt dat de waterschappen goed hebben gefunctioneerd als 'functionele democratie. 'Door de komst van de politieke partijen is het waterschap vele te politiek geworden.'

Afgevoerd

Roy Ho Ten Soeng van 50-plus herinnerde zijn mede-lijstrekkers eraan dat het politiek was die de waterschappen hebben ingesteld. 'De discussie over het voortbestaan van de schappen is ook door de politiek gevoerd.'

Voorman Ronald van Schoorl van Koninklijke Schuttevaer, de belangenvereniging van de binnenvaart, stelde dat politieke partijen 'niet in dit huis passen'. Hij vindt het juist van 'eminent belang' dat belangenbehartigers moeten deelnemen aan de waterschapsverkiezingen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer