Strijden+voor+veilig+achterland+Lauwersmeer
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Strijden voor veilig achterland Lauwersmeer

De proef van Staatsbosbeheer, DLG en de waterschappen met peilverhoging is het zoveelste plan in het Lauwersmeergebied waarvan agrarische ondernemers Johan Boersma uit Kollumerpomp en Wridzer Bakker uit Munnekezijl het tij proberen te keren. 'Je moet continu alert zijn'.

De ondernemers zitten al zo'n vijftien jaar in verschillende klankbordgroepen over het 6.000 hectare grote Lauwersmeergebied.

'We hebben geen moeite met het natuurgebied, maar wel met de plannen die Staatsbosbeheer iedere keer maakt', beklemtoont Boersma.

Want stellen zij, als in het in dit gebied helemaal fout gaat en de buffer het water niet meer kan verwerken, staan ook percelen in de rest van Friesland, Drenthe en Groningen onder water.

Afstroming water

'Tachtig procent van het boezemwater in Friesland gaat via het Lauwersmeer onder vrij verval naar zee. Ook grote delen van Groningen en Drenthe kunnen hun water op deze manier kwijt.

'Dat het Lauwersmeer zo belangrijk is voor de afstroming van het water, zit bij veel collega's nog niet tussen de oren', zegt Wridzer Bakker.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer