Geen leuke column

Volgens Darwin is het in de natuur ‘adapt or die’. Niet de snelste of de sterkste overleeft, maar degene die zich het best aan veranderende omstandigheden aanpast. Maar dit geldt niet alleen in de natuur. Kodak paste zich niet aan aan de digitale fotografie. Nokia paste zich niet aan aan de smart-phone. Ze zijn er niet meer.
Aan welke grote veranderingen moet de melkveehouder zich aanpassen? Voor de korte termijn: het is bijna 1 april. De quotering met haar (relatief) stabiele en voorspelbare melkprijs komt nooit meer terug. In een moeilijk voorspelbare zuivelmarkt zul je genoeg financieel vlees op de botten moeten hebben om minimaal twee magere jaren te overbruggen. Maar dat wist u al.
Op de middellange termijn is er die andere onzekere factor: mest. Krijgen we de mestverwerking niet van de grond, dan gaan de kosten voor de verplichte mestafzet snel stijgen. Het vertrek vorige week van de gedesillusioneerde John van Paassen bij Mestac voorspelt weinig goeds voor het van de grond komen van de mestverwerking.
Paassen analyseerde het probleem in zijn persbericht scherp. Vrij vertaald: boeren sturen visieloos alleen op het kortetermijnbelang en de overheid kijkt de andere kant op. Sterk stijgende afzetkosten in combinatie met matige wetshandhaving verhogen de fraudedruk enorm. En die is al niet mis.
Als ik de geruchten mag geloven, dan krijgt 40 procent van de mest in de praktijk een andere bestemming dan op papier. Die gaat de sector niet uit. Zo vormt het gebrek aan mestverwerkingscapaciteit de grootste bedreiging voor het behoud van de derogatie voor de melkveehouderij. Tegen mestdumping is geen Kringloopwijzer opgewassen.
Om deze niet leuke column compleet te maken: op de lange termijn staat misschien melk zelf wel ter discussie. De jonge veganisten achter Muufri.com doen er in elk geval hun best voor. Op hun website vertellen ze dat melk eigenlijk een ‘relatief simpele mix is van zes eiwitten en acht vetzuren’. Die kun je volgens hen ook wel in de fabriek mengen. Hun claim: net zo lekker, gezonder en minder nare bijverschijnselen als antibioticagebruik en methaanemissie. Synthetische melk.
Stel dat het hen lukt. Wat betekent dat dan voor ons verhaal, ons product, onze productiewijze? Hoe passen we ons daarop aan? Nu al over na denken.

Carel de Vries

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer