Onderzoek+VU%3A+vlees+eten+minder+mannelijk
Nieuws
© Ilona Lesscher

Onderzoek VU: vlees eten minder mannelijk

Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Vlees eten en mannelijkheid worden vaak met elkaar in verband gebracht onder het motto dat 'echte mannen' bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn, laat de studie zien.

Dat heeft ten minste twee oorzaken: zo zijn moderne mannen op een andere manier mannelijk dan traditionele mannen. Daarnaast heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had.

Lagere vleesconsumptie

Volgens de onderzoekers kunnen deze ontwikkelingen bijdragen aan een lagere vleesconsumptie met zowel voordelen voor de gezondheid van de mens als voor de kwaliteit van natuur en milieu.

De studie is gebaseerd op een vergelijking van man-vrouwverschillen in de voedselvoorkeuren en -praktijken van ongeveer jonge volwassenen tussen de 18 en 35 jaar met een Turks-Nederlandse, Chinees-Nederlandse of autochtoon-Nederlandse achtergrond.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer