Onderzoek VU: vlees eten minder mannelijk

Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Onderzoek+VU%3A+vlees+eten+minder+mannelijk
© Ilona Lesscher

Vlees eten en mannelijkheid worden vaak met elkaar in verband gebracht onder het motto dat 'echte mannen' bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn, laat de studie zien.

Dat heeft ten minste twee oorzaken: zo zijn moderne mannen op een andere manier mannelijk dan traditionele mannen. Daarnaast heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had.

Lagere vleesconsumptie

Volgens de onderzoekers kunnen deze ontwikkelingen bijdragen aan een lagere vleesconsumptie met zowel voordelen voor de gezondheid van de mens als voor de kwaliteit van natuur en milieu.

De studie is gebaseerd op een vergelijking van man-vrouwverschillen in de voedselvoorkeuren en -praktijken van ongeveer jonge volwassenen tussen de 18 en 35 jaar met een Turks-Nederlandse, Chinees-Nederlandse of autochtoon-Nederlandse achtergrond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer