Vleeseters gaan niet eerder dood

De bewering dat vleeseters eerder doodgaan, klopt grotendeels niet. Dat schrijft NRC Next vandaag in de rubriek NRC Checkt.

Vleeseters+gaan+niet+eerder+dood
© Jos van Leeuwen

Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas reageerde vorige week op een oproep van NRC Next om checkbare onderwerpen in te sturen. Van der Plas (@Lientje1967) tweette daarop: ‘Dat als je vlees eet, je eerder doodgaat. En dan graag echt de feiten. Dus: vlees eten=eerder dood.’

De conclusie van ‘factchecker’ Wilmer Heck luidt vandaag: 'De schadelijke effecten van vleesconsumptie blijken alleen voor rood vlees te gelden. En alleen voor mensen die er flinke hoeveelheden van eten’.

Waar de grens precies ligt is volgens hem onduidelijk. 'Het Voedingscentrum adviseert maximaal 500 gram rood vlees per week. Met enkele hamburgers, biefstukken en wat rood vleesbeleg zit je al snel aan deze norm.'

Gematigde consumptie

'Maar een gematigde vleesconsumptie van zowel wit als rood vlees is juist gezond, vanwege de mineralen die erin zitten.'

Vlees, rood vlees, is dus niet geheel ongevaarlijk, schrijft Heck 'Maar alleen bij flinke hoeveelheden. De algemene bewering dat het eten van vlees het leven bekort beoordelen we daarom als grotendeels onwaar.’

Klik op onderstaande pdf om artikel te lezen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer