Pootgoed: meer schurft en kiemlustiger

Het aardappelpootgoed heeft dit jaar meer schurft dan gemiddeld, is gevoelig voor drukplekken en behoorlijk kiemlustig.

Pootgoed%3A+meer+schurft+en+kiemlustiger
© NAK

Dat constateert keuringsdienst NAK samen met de medewerkers van de handelsbedrijven en fritesfabrikanten die binnenkort pootgoed in ontvangst nemen.

'Naast de genoemde aspecten die opvallen dit jaar is met de algemene kwaliteit van het pootgoed overigens niks mis', benadrukt Jan Eggo Hommes hoofdbuitendienst van de NAK in de regio Noord-Oost Nederland.

Kwaliteit beoordelen

NAK organiseerde vorige week in samenwerking met de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) een drietal bijeenkomsten in Emmeloord en Westmaas om samen met de ontvangende handel de kwaliteit van het pootgoed te beoordelen.

Dat er meer schurft te vinden is op pootgoed is een gevolg van het droge groeiseizoen, zegt Hommes. 'Op zichzelf heeft schurft niet direct effect op de nateelt. Voor export kan het evenwel nodig zijn dat pootgoedtelers bepaalde partijen extra moeten nalezen voordat ze aan de importeisen voldoen.'

Vroege kiemen

De gevoeligheid voor drukplekken heeft te maken met het relatief hoge onderwatergewicht van de poters, legt Hommes uit. 'Drukplekken zijn nadelig voor de kwaliteit van het pootgoed en dat geldt ook voor de vroege kiemen die invalspoorten vormen voor erwinia.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer