Bedrijfsresultaat+NAK+hoger+dan+begroot
Nieuws
© NAK

Bedrijfsresultaat NAK hoger dan begroot

Keuringsdienst NAK realiseerde over 2014 een bedrijfsresultaat van 2,9 miljoen euro, terwijl een winst van ruim een half miljoen euro was begroot.

Het betere resultaat is vooral een gevolg van extra keuringswerkzaamheden die nauwelijks meer bedrijfskosten veroorzaakten.

Eric Casteleijn, de directeur van de NAK, presenteerde afgelopen maandag tijdens de eerste telersvergadering de financiële resultaten van de keuringsdienst in Swifterbant. Hij vertelde onder meer dat de omzet met 22,4 miljoen euro zo'n 2 miljoen euro meer was dan begroot.

Extra werk

'We hebben vooral meer bemonsterd op AM dan verwacht en verder heeft de besmetting van een kweekbedrijf met PSTVd in het laboratorium voor extra werk gezorgd', aldus Casteleijn.

Voor komend jaar verwacht de NAK dat de omzet terugvalt naar 20 miljoen euro zoals die ook begroot was voor afgelopen jaar. De omzet is gebaseerd op de certificering van 1 miljoen ton pootgoed, met de aantekening dat de tarieven voor certificering verlaagd zijn.

Begroting 2015

In de begroting voor 2015 gaat de NAK uit van een negatief bedrijfsresultaat van 250.000 euro. Dat is naast een lagere omzet ook het gevolg van iets hogere bedrijfskosten.

Casteleijn meldde tijdens de bijeenkomst in Swifterbant dat het bestuur heeft besloten om het eigen vermogen van 16 miljoen euro gedeeltelijk af te bouwen. De afbouw gebeurt onder meer door een telerskorting van 10 procent op keuringswerkzaamheden te berekenen.

Tarieven ongewijzigd

Overigens blijven de reguliere tarieven van de NAK voor pootgoed in 2015 ongewijzigd. Voor de onderzoeken ten behoeve van erwinia en chitwoodi hoeven de pootgoedtelers ook komend jaar nog geen bijdrage te betalen.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer