Varkenshouders delen mee in malaise

Veel varkenshouders in Denemarken staan net als hun melkveecollega’s met hun bedrijf ‘onder water’ als gevolg van een hoge financiering en een sterke daling van de grondprijs. Deense varkensbedrijven hebben grond nodig om te kunnen produceren en zijn de afgelopen jaren flink gegroeid.
De daling van de grondprijs haalde daarmee ook de waarde van een varkensbedrijf onderuit. Van de markt hoeven varkenshouders voorlopig geen soelaas te verwachten. De Deense varkenshouderij richt zich steeds meer op vermeerdering en is hierbij - net als Nederland - afhankelijk van de export van biggen.
‘We komen elkaar op de Duitse markt tegen’, zegt varkensexporteur Cees Oostrom, sectorvoorzitter Varkens- en biggenhandel/exporteurs Vee&Logistiek Nederland. De Deense bedrijven horen qua biggenproductie en efficiëntie bij de wereldtop en de Deense biggen zijn geliefd bij Duitse mesters door de uniformiteit en het hogere startgewicht.
Aan de efficiëntie en productie van de Deense veehouderijen hangt echter een prijskaartje. Door de overproductie op de Europese markt heeft de Deense vermeerderaar echter ook te maken met lage prijzen. ‘Eén big per zeug meer is gelijk een miljoen biggen meer en die moeten allemaal worden afgezet’, verklaart Oostrom.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer