Veel varkenshouders in Denemarken staan net als hun melkveecollega’s met hun bedrijf ‘onder water’ als gevolg van een hoge financiering en een sterke daling van de grondprijs. Deense varkensbedrijven hebben grond nodig om te kunnen produceren en zijn de afgelopen jaren flink gegroeid.
De daling van de grondprijs haalde daarmee ook de waarde van een varkensbedrijf onderuit. Van de markt hoeven varkenshouders voorlopig geen soelaas te verwachten. De Deense varkenshouderij richt zich steeds meer op vermeerdering en is hierbij - net als Nederland - afhankelijk van de export van biggen.
‘We komen elkaar op de Duitse markt tegen’, zegt varkensexporteur Cees Oostrom, sectorvoorzitter Varkens- en biggenhandel/exporteurs Vee&Logistiek Nederland. De Deense bedrijven horen qua biggenproductie en efficiëntie bij de wereldtop en de Deense biggen zijn geliefd bij Duitse mesters door de uniformiteit en het hogere startgewicht.
Aan de efficiëntie en productie van de Deense veehouderijen hangt echter een prijskaartje. Door de overproductie op de Europese markt heeft de Deense vermeerderaar echter ook te maken met lage prijzen. ‘Eén big per zeug meer is gelijk een miljoen biggen meer en die moeten allemaal worden afgezet’, verklaart Oostrom.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (BV) #676648
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X370 (HG) #692964
Gebruikt, € 7.261
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
Veiligheidsgewichtblok
Gebruikt, € 2.400
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Donderdag23° / 14°10 %
-
Vrijdag24° / 11°5 %
-
Zaterdag23° / 15°20 %