Valentijnsverkoop later op gang

De vraag naar bloemen voor Valentijnsdag is dit jaar later op gang gekomen dan in 2014. Dat meldt bloemenveiling FloraHolland.

Valentijnsverkoop+later+op+gang
© Ronald Goedheer

Joost van WinsenIn de eerste drie veildagen van de afgelopen week zijn 1,5 procent minder rozen verhandeld, blijkt uit de statistieken van de veiling. Wel lag de middenprijs 1,3 procent hoger.
De betaling voor Avalanche stak deze week 2 procent boven het niveau van vorig jaar uit. De prijs van Grand Prix was vergelijkbaar met die in week 7 van 2014 en voor Red Naomi werd gemiddeld 1 procent minder betaald. Dit jaar bracht Red Naomi woensdag het meeste op. Vorig jaar lag de piek op maandag en dinsdag.
Het aanbod grootbloemige rozen in week 6 was volgens FloraHolland vergelijkbaar met dat van vorig jaar. ‘Dat de vraag vorige week nog niet goed op gang was, blijkt uit de prijs’, zegt een woordvoerder van de veiling. Gemiddeld bracht een grootbloemige roos 20 procent minder op dan in week 6 van 2014.
Via FloraHolland zijn vorige week 63 miljoen stelen grootbloemige roos verhandeld. In de eerste drie veildagen van deze week waren dat er 69 miljoen.
Vorig jaar zette de bloemenveiling 250 miljoen euro om rond Valentijnsdag. Dat was een groei van 3 procent ten opzichte van 2013. De verwachting is dat zo’n toename dit jaar niet wordt verwezenlijkt.

Carnaval

Ook de handel rept van een rustige Valentijnsdag. Dat deze dag zaterdag samenvalt met carnaval, heeft tot een verminderde verkoop van bloemen geleid, stelt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).
De invloed van carnaval is niet overal even sterk. ‘Het is een plaatselijk of regionaal fenomeen’, constateert verkoper Arie-Maarten Piet van exporteur DGI. Daardoor heeft de ene exporteur er meer last van dan de andere, afhankelijk van de landen en streken waar het bedrijf de producten aflevert. Vakanties in diverse afzetgebieden temperen eveneens de vraag, zeggen handelaren.
De Dutch Flower Group (DFG), met enkele tientallen bedrijven het grootste exportconcern, zegt dat het prijsniveau iets lager is dan vorig jaar. ‘Wij zijn niet ontevreden over de orders van zowel retailers als importerende groothandel’, zegt woordvoerder Marcel Zandvliet. Hij verwacht niet meer dan vorig jaar te verkopen, maar ongeveer gelijk te blijven.
Volgens de VGB worden de gemiddelde prijzen van vorig jaar niet gehaald. Dit komt door de grote aanvoer en trage vraag.
‘Het is een tammere Valentijnsdag’, zegt directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen. ‘Bloemisten zijn bang te veel over te houden voor de maandag, als het prijspeil toch lager is dan in de Valentijnsweek.’
Op extra export naar Rusland rekent de handel nauwelijks. Door de devaluatie van de roebel is de vraag uit dit land weggezakt.

Rode tulp

Naast rode rozen, traditioneel de belangrijkste bloem voor Valentijnsdag, raken de laatste jaren andere producten in zwang. Vooral de goedkopere rode tulpen doen het goed. Verder komen andere soorten en tinten, zoals roze, meer in beeld.
De handel signaleert dat rond Valentijnsdag de vraag naar bloeiende planten toeneemt. Het gaat dan om producten zoals potrozen, potorchideeën en plantenarrangementen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer