Nota’s Reprorecht, Buma en Sena zijn geen spooknota’s

Bedrijven die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven, kunnen een nota ontvangen van Sena, Buma/Stemra en/of stichting Reprorecht. Dit zijn geen spooknota’s. Er zijn agrarische bedrijven die deze nota’s niet hoeven te betalen, maar het moet dan wel worden gemeld.
Stichting Reprorecht is een auteursrechtenorganisatie die vergoedingen incasseert voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten, weekbladen en andere publicaties voor bedrijfsmatige doeleinden. Als u voor het bedrijf geen kopieën maakt waarop auteursrechten rusten, dan hoeft u geen afdracht te betalen. U moet dit wel melden.
Dit kan op twee manieren.
1. Via de website van de stichting: Inloggen op basis van het debiteurnummer en gegevens van de nota. Via de link ‘toon andere mogelijkheden’ kunt u aangeven dat u geen bedrijfsmatige kopieën maakt. Zie www.reprorecht.nl/Ondernemers.
2. Een bezwaarbrief op papier sturen naar: Stichting Reprorecht, Afdeling Klachten & Bezwaren, Postbus 3051, 2130 KB Hoofddorp. Vergeet niet het debiteurnummer te vermelden. Geef in de brief aan dat het bedrijf geen met reprorecht belaste documenten kopieert of op andere wijze vermenigvuldigt.
Sena stuurt nota’s voor de rechten van uitvoerende muzikanten. Buma/Stemra houdt zich bezig met de rechten van componisten en tekstschrijvers van muziek en werkt samen met Sena, maar stuurt een afzonderlijke nota.
Tegen deze nota’s kunt u bezwaar maken wanneer u geen muziek ten gehore brengt aan derden. Dat kan het geval zijn als er geen sprake is van werknemers en klanten op het bedrijf of er helemaal geen muziek wordt afgespeeld in bedrijfsruimten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer