Rumoer+rond+beweiding+in+Nb%2Dvergunning
Nieuws
© Twan Wiermans

Rumoer rond beweiding in Nb-vergunning

Beweiding en bemesting moeten worden opgenomen in de Natuurbeschermingswet (Nb) vergunning, blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Onbegrijpelijk, zo luiden de reacties vanuit de politiek en de sector.

De Raad van State (RvS) deed haar uitspraak afgelopen woensdag. Daaruit blijkt dat bemesting en beweiding en de mogelijke stikstofdepositie daarvan op Natura 2000-gebieden moeten worden meegenomen worden in de Nb-vergunning.

Ook moet de bemesting en beweiding een rol spelen in de beoordeling ervan.

Grote gevolgen

De SGP heeft Kamervragen ingediend bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over deze kwestie. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: 'Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben'.

Dijkgraaf vindt dat voorkomen moet worden dat 'de vergunningverlening weer op z'n gat komt te liggen'.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij twitterde: 'Elke weidende koe een Nb-wet vergunning? Wat een onzin. Zucht. Dan ook elke auto bij N2000-gebied een Nb-wet vergunning! Voor elk gebied 1!'

Handhaven optreden

Milieugroep MOB spande de zaak aan bij de RvS. Daarbij ging het om een verzoek om handhavend op te treden wegens het ontbreken van een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet voor het beweiden van het melkrundvee en het uitrijden van mest nabij een Natura 2000-gebied.

De Limburgse melkrundveehouderij waar het om ging, ligt op een afstand van ongeveer 2 kilometer van het betrokken Natura 2000-gebied.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer