%27Jongeren+weten+niet+meer+hoe+te+weiden%27
Nieuws
© NVT

'Jongeren weten niet meer hoe te weiden'

Om toekomstige veehouders meer te leren over weidegang, bouwt Aeres Praktijkcentrum in Dronten nu een heuse weidestal.

Op veel melkveebedrijven krijgen bedrijfsopvolgers het weiden van koeien niet meer met de paplepel ingegoten. Met trainingen en opdrachten op de nieuwe weidestal wil Aeres studenten en scholierenen die kennis weer bijbrengen.

Geen krachtvoer

De weidestal is een grote vrijloopstal met bodem van stro en er zal worden gemolken in een 2 x 14 swingover melkstal. De tachtig koeien worden maximaal geweid op 40 hectare grond. Ze krijgen geen krachtvoer bijgevoerd.

Bedrijfsopvolgers

De maatschappelijke issues rondom weidegang waren een belangrijke drijfveer om te komen tot deze nieuwe weidestal. ‘Als onderwijsorganisatie speelt de Aeres Groep een belangrijke rol in de toekomstige veehouderij', zegt Katrien van den Brink, innovatiemanager melkveehouderij bij Aeres Praktijkcentrum Dronten.
'Veel bedrijfsopvolgers volgen bij ons een opleiding op VMBO-, MBO- of HBO-niveau. In de weidestal leren we hen hoe ze koeien kunnen weiden.’

Trainingen

En dat is hard nodig vindt de innovatiemanager. Want veel jongeren beschikken niet meer over de basiskennis rondom beweiding. ‘Op veel melkveebedrijven worden de koeien immers jaarrond opgestald.’

Ook melkveehouders kunnen in de toekomst terecht in de weidestal, samen met de Stichting Weidegang ontwikkelt Aeres momenteel trainingen.

Na de afschaffing van het melkquotum in april dit jaar, wordt de stal in gebruik genomen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer