Dijksma%3A+Buijtenland+creatief+invullen
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

Dijksma: Buijtenland creatief invullen

Buijtenland van Rhoon krijgt definitief een 'creatieve' invulling volgens de moties van Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA), Lutz Jacobi (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD).

Dat belooft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ik zal de motie in overleg met de provincie uitvoeren en de voortgang bewaken.'

Alternatief

Het alternatieve boerenplan van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is volgens Dijksma weliswaar 60 miljoen euro goedkoper, maar niet haalbaar. Dit omdat 'op 75 procent van het huidige akkerbouwgebied de landbouwfunctie zonder beperkingen kan worden voortgezet'.

Ook kent het natuurbeheer een grote mate van vrijwilligheid. Daarmee voldoet het plan niet aan de eisen van de Planologische Kernbeslissing, aldus de staatssecretaris.

Veerman

Het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman doet dat wel, stelt zij. Het nog beschikbare budget van 117,5 miljoen euro is voldoende om de klus uit te voeren.

Het is nu aan provincie Zuid-Holland om het 600 hectare grote Buijtenland 'met de partijen in en om het gebied, waaronder de initiatiefnemers van het VNC-plan, in gang te zetten', schrijft Dijksma. Zij moeten een gebiedscoöperatie vormen, die de natuur en recreatie gaat invullen.

Planschade

De boeren hebben meerdere malen aangegeven planschade in te dienen, omdat de bestemming van hun gronden tweeënhalf jaar geleden zijn gewijzigd in natuur.

Eerder beweerde adjunct-directeur Egbert-Jan Mooiweer van VNC dat het provinciale plan 'onuitvoerbaar' is geworden.

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer