Polderkinderen%3A+onrechtvaardig+proces
Nieuws
© Fotopersburo Jos Van Leeuwen

Polderkinderen: onrechtvaardig proces

De Polderkinderen noemen het 'schandalig en onrechtvaardig' dat de Tweede kamer hun burgerinitiatief over het Buijtenland van Rhoon niet opnieuw wil behandelen.

'Schandalig dat ons burgerinitiatief niet eens een rechtvaardig proces krijgt', stelt Polderdochter Sharona de Klerk die samen met het zus Mariëlle in oktober vorig jaar het burgerinitiatief is gestart. De boerendochters willen dat het 600 hectare grote recreatie- en natuurproject volledig van tafel gaat.

De Tweede Kamer ziet behandeling echter niet zitten. De commissie voor Infrastructuur en Milieu heeft de commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven geadviseerd het burgerinitiatief bestaande uit veertigduizend handtekeningen niet-ontvankelijk te verklaren. Reden is dat het onderwerp de afgelopen twee jaar al behandeld is in de Tweede Kamer.

Moties

'Ons burgerinitiatief is echter ingediend op 28 oktober 2014', melden de twee zussen. 'Twee moties zijn ingediend nadat ons burgerinitiatief ingediend is. Deze tellen dus niet mee als zijnde behandeling van het onderwerp in de afgelopen twee jaar.'

'Als dit wel zo zou zijn, dan zou de hele democratie in Nederland ondermijnd worden, want dan kan een politicus altijd, als die niet wil dat een onderwerp in de Tweede Kamer besproken wordt, snel een motie indienen, zodat een onderwerp de afgelopen twee jaar behandeld is.'

Van tafel

Een derde motie van VVD'er Rudmer Heerema heeft betrekking op een andere invulling van de plannen in het Buijtenland van Rhoon binnen de Planologische Kernbeslissing (PKB).

'Dit is een ander onderwerp, want ons burgerinitiatief heeft betrekking op het geheel van tafel halen van de PBK', stellen de Polderkinderen. 'Dit is de afgelopen twee jaar (voort wij ons burgerinitiatief indienden), ook in deze motie, nog niet aan de orde geweest in de Tweede Kamer!'

Vreemde zaak

'Het is een vreemde zaak dat er een partijdige commissie om advies gevraagd wordt over de ontvankelijkheid van het burgerinitiatief. De commissieleden zijn immers dezelfde personen als degenen die er belang bij hebben dat het project doorgaat', aldus Sharona.

'Het klopt dus niet dat deze commissie een advies uit moet brengen over de ontvankelijkheid van een burgerinitiatief. Je zou zeggen dat juist de commissie V&B dit uit zou moeten zoeken, zodat er een objectief eindoordeel komt.'

Teken van zwakte

'Men is blijkbaar erg bang dat het project geen doorgang kan vinden als ons burgerinitiatief in de Tweede Kamer behandeld wordt', vervolgt Mariëlle. 'Anders doe je toch niet zoveel moeite om het niet-ontvankelijk te laten verklaren?'

'Ik zie dit echt als een teken van zwakte. Wij blijven in ieder geval strijden voor een democratisch proces. Een burgerinitiatief is immers niet voor niets in het leven geroepen. Op deze manier heeft het geen zin als je als burger iets aan de kaak wilt stellen.'

Ontvankelijk

De commissie V&B velt binnenkort een definitief oordeel of het burgerinitiatief wel of niet ontvankelijk wordt verklaard. 'Mocht er geen democratisch proces in gang worden gezet dan laten we het hier zeker niet bij zitten', zegt Mariëlle de Klerk.

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer