NEPG: snelle groei aardappelproductie

De productie van consumptieaardappelen in Nederland, België, Engeland, Duitsland en Frankrijk is volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG) de afgelopen vijf jaar met 14,6 procent toegenomen.

NEPG%3A+snelle+groei+aardappelproductie
© Nieuwe Oogst

Tegenover de sterke groei van de productie staat ook een verwerkingscijfer dat in vijf jaar tijd met 12 procent is toegenomen.

Toch wijst NEPG de explosieve stijging van de productie aan als belangrijke reden van de matige prijsvorming dit seizoen. De organisatie is van mening dat de groei van het areaal de laatste jaren te snel is gegaan.

Productievere rassen

Exponent van de snelle groei is België. Daar breidde het areaal vanaf 2009 uit met 15,8 procent. Ook stapten de Belgische aardappeltelers over op productievere rassen. In combinatie met de goeie groeiomstandigheden zorgde dat in 2014 voor een productiestijging van 38,2 procent.

In Nederland was het aardappelareaal in 2014 5 procent groter dan vijf jaar daarvoor. De Nederlandse telers produceerden bijna 8 procent meer consumptieaardappelen. Van de vijf NEPG-landen had alleen Engeland afgelopen jaar een kleiner areaal dan in 2009.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer