NEPG: plus 4,2 procent voor aardappeloogst

Uit de laatste oogstcijfers van NEPG (North-Western Potato Growers) voor 2013 blijkt dat de aardappelproductie in de EU-5 landen uitkomt op 23,85 miljoen ton.

NEPG%3A+plus+4%2C2+procent+voor+aardappeloogst
© Nieuwe Oogst

Dat is 2 procent meer dan verwacht werd op basis van een eerdere raming en 4,2 procent meer dan vorig jaar. Toen oogstten de aardappeltelers in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk samen 22,89 miljoen ton.

De totale productie in de vijf belangrijkste aardappellanden in de Europese Unie is 2,6 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het aardappelareaal steeg wel met 3,9 procent ten opzichte van 2012 tot 531.845 hectare.

De cijfers van NEPG hebben geen betrekking op pootgoed en zetmeelaardappelen.

Lage hectareopbrengsten

De gemiddelde opbrengsten per hectare zijn laag en vergelijkbaar met 2012. In Groot-Brittannië is de hectareproductie wel 20 procent hoger dan vorig jaar. Duitsland meldt tot nu toe een 14 procent of wel 1 miljoen ton lagere oogst dan in 2012.

In het hele NEPG-gebied is vrijwel de hele aardappeloogst achter de rug. Alleen in Groot-Brittannië moeten nog enkele percelen worden gerooid, maar dat is minder dan 3 procent van het areaal.

Goede kwaliteit

Volgens NEPG is de kwaliteit van het opgeslagen product goed. Voor de afzet zijn de verwachtingen positief. NEPG baseert dat onder meer op de exportkansen in Zuid- en Oost-Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer