NEPG+ziet+mogelijkheden+aardappelmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NEPG ziet mogelijkheden aardappelmarkt

Ondanks de overgrote Europese oogst ziet NEPG (North-Western European Potato Growers) mogelijkheden die een positieve invloed kunnen hebben op de aardappelmarkt.

NEPG wijst erop dat van oogst 2014 een behoorlijk deel van de fritesaardappelen al een andere bestemming heeft gekregen. Onder meer in Duitsland draaide de zetmeelindustrie in augustus en september op andere grondstof dan de eigen zetmeelaardappelen.

Verder heeft het voersegment substantiële hoeveelheden aardappelen opgenomen en zijn ook meer aardappelen dan normaal gebruikt voor biomassa om energie te produceren.

Twijfel bewaarkwaliteit

Het aanbod van aardappelen in periode na de oogst was tijdelijk extra groot vanwege twijfel over de bewaarkwaliteit. Volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) lijkt de kwaliteit in de bewaring nu in Nederland redelijk onder controle.

De aardappelverwerkers melden dat het gemiddelde onderwatergewicht van de aardappelen relatief laag is. Het betekent dat ze voor dezelfde hoeveelheid eindproduct meer grondstof nodig hebben.

Boost export

Tot slot verwacht NEPG dat de zwakke euro ten opzichte van de dollar en de lage grondstofprijzen de export van verwerkte aardappelproducten buiten de EU een boost geven. De laatste jaren is de export van vooral voorgebakken frites naar andere werelddelen al behoorlijk toegenomen.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer