Record+aardappeloogst+in+NEPG%2Dlanden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Record aardappeloogst in NEPG-landen

De NEPG (North-Western European Potato Growers) raamt de oogst van consumptieaardappelen in België, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk gezamenlijk op 27 miljoen ton.

Dit is hoger dan de recordopbrengst tot dusver in 2011 van 26,8 miljoen ton aardappelen. De verwachte oogst is ook 12,1 procent hoger dan vorig jaar en 10,5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

49,3 ton per hectare

NEPG meldt dat de grote oogst het gevolg is van de areaaluitbreiding met 3,1 procent en de 8,7 procent hogere opbrengsten. De gemiddelde opbrengst per hectare komt uit op 49,3 ton per hectare.

NEPG baseert de raming op proefrooiingen in de vijf landen. De organisatie benadrukt overigens dat het grootste deel van de opbrengst nog wel gerooid moet worden.

Areaaluitbreiding

Het aardappelareaal is in alle NEPG-landen uitgebreid. Zonder pootgoed en zetmeelaardappelen komt het areaal dit jaar uit op 548.475 hectare.

De gemiddelde kwaliteit van de aardappelen is goed volgens NEPG. Wel zijn de onderwatergewichten lager dan gemiddeld. Het zou kunnen betekenen dat de verwerkende industrie meer grondstof nodig heeft dan aanvankelijk berekend.

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer