%27Tweeprijzensysteem+niet+overwogen%27
Nieuws
© RFC

'Tweeprijzensysteem niet overwogen'

Rouveen Kaasspecialiteiten heeft 1 januari 2015 een A- en B-prijs ingesteld voor leden. FrieslandCampina heeft nooit overwogen zo’n tweeprijzensysteem in te voeren.

Leden-melkveehouders die dit jaar meer melk leveren dan de zuivelfabriek in Rouveen kan afzetten via haar kaasspecialiteiten, krijgen sinds 1 januari de B-prijs van de spotmarkt.

Royal FrieslandCampina (RFC) daarentegen verwacht niet dat met een tweeprijzensysteem een betere melkprijs is te realiseren voor haar leden. 'We kiezen daarom niet voor een A/B-model en handhaven daarmee de huidige melkprijsvaststelling’, licht woordvoerder Jan-Willem ter Avest van RFC toe.

‘Gezien de positie van FrieslandCampina en de algemeen verwachte groei wereldwijd voor de afzet van hoogwaardige zuivelproducten kunnen we ervan uitgaan dat er de komende jaren goede afzetmogelijkheden zijn, zelfs bij de door velen voorspelde groei van het melkaanbod in de Europese Unie.’

Volgens Ter Avest vervalt daarmee ook het belangrijkste argument voor invoering van een A/B-model. Hij wil daarmee niet zeggen dat een tweeprijzensysteem voor melk verworpen moeten worden. ‘De keuze voor of tegen is afhankelijk van de ondernemingskarakteristieken.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer