Hoop gloort voor hogere melkprijs

De melkprijscyclus, zoals die werd verwacht na het wegvallen van het melkquotum, is inmiddels gestart. LTO-zuivelspecialist Klaas Johan Osinga verwacht dat de melkprijzen in 2015 weer gaan stijgen, meldt hij in het LTO Melkmarktbericht.

Hoop+gloort+voor+hogere+melkprijs
© delaval

Nadat de goede melkprijzen de laatste twee jaar een melkproductiestijging uitlokten, ontstond afgelopen najaar een daling van de melkprijzen als gevolg van een overaanbod.

Op dit moment wordt behoorlijk op de rem getrapt. Verschillende landen, waaronder de vijf grootste exporterende landen, produceren nu minder melk. Dit vermindert het aanbod.

Ook aan de vraagkant ziet Osinga positieve ontwikkelingen. Hij verwacht een wereldwijde groei van de economie als gevolg van de lage olieprijs. Dit geldt niet alleen voor de EU, maar mogelijk ook voor China, waar de vraag naar zuivel toeneemt.

Scenario’s

Toch blijft het lastig om exact aan te geven wanneer de melkprijs zal stijgen. De LTO-zuivelspecialist durft wel enkele scenario’s uit de kast te halen. ‘Wellicht is er een prijsherstel vanaf mei, wanneer de voorjaarspiek in de VS en Europa achter de rug is en de productiegroei is teruggevallen tot minder dan 2 procent op jaarbasis, Nieuw-Zeeland en Australië seizoensmatig uit de markt zijn en er wellicht politieke rust heerst in Oost-Europa.’

Een andere scenario is een plotseling prijsherstel vanaf maart, mocht El Niño voor minder regelval zorgen in Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Australië, in combinatie met een groeiversnelling in de mondiale economie dankzij lage prijzen voor olie en lage rente.

Als minst gunstige scenario schetst Osinga een aanhoudend prijsdal gedurende 2015, doordat de productie onvoldoende snel reageert en tegenvallende economische groei in China en andere landen met dalende valutakoersen als gevolg.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer