Groei na aantonen stikstof

Veehouders die willen uitbreiden na de invoering van de PAS moeten laten zien welk stikstofdepositie op het bedrijf heeft plaatsgevonden in de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014.

Arno de SnooDe veehouder kan dit doen met behulp van gegevens uit een landbouwtelling, uit de Geografische Informatie Agrarische Bedrijven (GIAB), gegevens over de aantallen op het bedrijf aanwezige dieren of financiële gegevens waaruit blijkt hoeveel dieren zijn aangevoerd en afgevoerd.
Een industrieel bedrijf kan gebruik maken van bijvoorbeeld (milieu)jaarverslagen.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stuurde onlangs een brief over de invulling van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) aan de Tweede Kamer.
Bedrijven die willen uitbreiden en daardoor meer stikstofdepositie veroorzaken, moeten een beroep doen op de ontwikkelruimte die door PAS beschikbaar is.
Volgens de PAS-regeling kunnen provincies extra informatie opvragen bij veehouders. Daarmee moeten de ondernemers aantonen dat hun huidige stallen volgens de juiste vergunningen zijn gebouwd.
Daarmee moet worden voorkomen dat een veehouder een vergunning aanvraagt op basis van een aantal dieren terwijl er niet eerder een vergunning voor stallen voor dat aantal dieren is verleend.
De PAS is inmiddels voor inspraak vrijgegeven. Vanaf deze week kan iedereen een zienswijze indienen. De terinzagelegging duurt van 10 januari tot 20 februari. Daarna kunnen geen zienswijzen meer worden ingediend.

Nieuwe stap

LTO Nederland spreekt van ‘een belangrijke nieuwe stap’. Volgens beleidsspecialist Gerbrand van ‘t Klooster geeft dit zicht op een werkende PAS in 2015.
LTO zal een zienswijze indienen en roept leden op om zich te buigen over de gepubliceerde stukken.
Vooral gebiedsanalyses die aangeven welke natuurmaatregelen nodig zijn en welke ontwikkelingsruimte er komt voor bedrijven, zijn voor boeren van belang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer