%27Wel+vooruitgang+koprotonderzoek%27
© Nieuwe Oogst

'Wel vooruitgang koprotonderzoek'

Ondanks veel nieuwe vragen in het onderzoek is er weldegelijk vooruitgang in het koprotonderzoek. Dat bleek tijdens de Themadag Uien in de Meerpaal in Dronten.

'Ieder onderzoek roept evenveel nieuwe vragen op, maar we kunnen al meer met de kennis de we hebben', is de visie van Jeroen Nijenhuis van Agrifirm. Napratend over de lezingen tijdens de themadag concluderen een groepje deskundigen dat zowel voor, tijdens als na de teelt maatregelen de kwaliteit van de uien veel beter kunnen houden.

Ook het beslissingsondersteunende systeem van Dacom draagt al bij tot een goed advies, aldus Nijenhuis.

Harrie Versluis van DLV stelde dat oogst en bewaring, met name voorkomen van beschadigingen en snel drogen, bijdragen aan minder koprot. In het veld droogt de ui heel vaak te traag, blijkt uit onderzoek dat hij presenteerde.

Vroeg

Guus Bergmans van BASF stelt dat de voorgaande teelt al invloed heeft. Daarna ziet hij het meest in tijdig terugdringen van de besmettingskans met goede chemische middelen. Later in het seizoen is voorkomen van beschadiging en goed drogen belangrijker.

Een biologische teler merkt dat een weerbaar gewas, niet te zwaar bemest, goed is en dat de bio-telers dit jaar daarmee minder koprotproblemen zien. Knakken van het loof om afrijpen te versnellen is in zijn ogen beter. Biologische gebruiken vaak een 'deken' hiervoor in plaats van een klapper.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer