Toch+weer+koprot+in+uien
© Persbureau Noordoost

Toch weer koprot in uien

Koprot steekt in de bewaring van uien hier en daar ook dit seizoen toch weer de kop op. Tot die conclusie komt Chris Boone van gewasbeschermingsfirma Heyboer in Biddinghuizen.

Wel lijkt de mate waarin de aantasting voorkomt minder ernstig dan voorgaande twee seizoenen, vertelde Boone gisteravond tijdens een bijeenkomst van Heyboer in Dronten.

Hij heeft de indruk dat koprot vooral ontstaat door factoren die moeilijk zijn te beïnvloeden. 'De meeste infecties ontstonden dit jaar na het strijken op een afstervend uiengewas. Uientelers konden toen niet meer ingrijpen.'

Goede nevenwerking

De Botrytis-schimmel die koprot veroorzaakt, is volgens Boone al vroeg in het seizoen in het uiengewas aanwezig. 'Uientelers kunnen in het seizoen wel reageren op koprot door na een infectie te spuiten met middelen met een goede nevenwerking.'

Op dit moment is Signum de fungicide met de beste werking op koprot.

Bewaring

De mate van aantasting wordt onder meer bepaald door de invalspoorten in het uiengewas. Vooral tijdens en na het strijken kunnen via open uiennekken of rooibeschadigingen infecties ontstaan die zich pas openbaren tijdens de bewaring.

Dit seizoen leert volgens Boone dat uientelers alert moeten blijven op koprot. Maar ook dat de problemen met de schimmelziekte, zoals het nu lijkt, niet altijd te ondervangen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer