Veehouders+werken+aan+goede+luchtkwaliteit
Nieuws
© John Claessens

Veehouders werken aan goede luchtkwaliteit

Veehouders in Nederland spannen zich in voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Die boodschap heeft LTO Nederland gisteren overgebracht aan de Europarlementariërs Julie Girling en Jan Huitema.

De Britse Girling is rapporteur van de EP-commissie die zich bezighoudt met de luchtkwaliteit. Tot nu toe werd er van uitgegaan dat een nieuwe Europese richtlijn nodig is om verdere verbetering van de luchtkwaliteit af te dwingen.

Richtlijn onzeker

In het onlangs gepresenteerde werkprogramma van de Commissie Juncker staat weliswaar het voornemen om van zo’n richtlijn af te zien. Of het Europees Parlement daar genoegen mee neemt, is echter nog niet duidelijk.

LTO organiseerde een werkbezoek om Girling te laten zien wat er in de Nederlandse veehouderij al gebeurt aan het terugbrengen van de emissies van onder meer ammoniak, methaan en fijnstof. Ook EP-lid Jan Huitema, schaduw-rapporteur voor het onderwerp luchtkwaliteit, was er bij aanwezig.

De delegatie ging op bezoek bij pluimveehouder Harrie Beekmans in Oirschot en bij melkveehouder Adrian Houbraken in Bergeijk. Bij beide veehouders was te zien hoe in de praktijk veel kan worden bereikt met behulp van managementmaatregelen.

'Europese richtlijn overbodig'

De ervaringen van de veehouders ondersteunen het LTO-pleidooi om definitief af te zien van een EU-richtlijn voor de luchtkwaliteit. Als gevolg van andere regelgeving zijn al zoveel verbeteringen in gang gezet dat volgens LTO een Europese richtlijn overbodig is.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer