Landbouw+verschuift+in+Europees+Parlement
© EP

Landbouw verschuift in Europees Parlement

Politieke leiders moeten, door het verlies van de twee grootste fracties, nieuwe allianties gaan sluiten in het Europees Parlement om landbouwzaken geregeld te krijgen.

De christendemocraten (Europese Volkspartij) en de sociaaldemocraten (S&D) leden verlies bij de Europese verkiezingen. De beide partijen, die grotendeels de boeren steunen, hebben samen nog wel een meerderheid van 54 procent.

Maar die marge is te klein om te kunnen vertrouwen op een vanzelfsprekende meerderheid in het parlement.

Deals

'Dat betekent dat politieke leiders in de komende periode deals moeten sluiten met liberalen (ALDE) of de Groenen', zegt Brusselse politiek redacteur Rose O'Donovan van de landbouwpublicatie Agrafacts.

'Het vorige Europees Parlement was vrij landbouwgezind. Zij hebben bijvoorbeeld hun macht gebruikt om het Europees landbouwbeleid zo veel mogelijk volgens boerenwensen bij te stellen.'

Maar dat wordt in de nieuwe samenstelling van het parlement dus niet meer vanzelfsprekend.

Vrijhandelsakkoord

Met belangrijke onderwerpen als de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten en andere voedselaangelegenheden op het programma, moet blijken wat de invloed is van nieuwkomers als de eurosceptici partijen.

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer