%27Stap+in+Brussel+in+andere+commissies%27
© Jan van Liere

'Stap in Brussel in andere commissies'

Nederlandse Europarlementariërs moeten zorgen dat ze de komende vijf jaar voldoende vertegenwoordigd zijn in de meest belangrijke commissies van het EP. Die oproep doen de ondernemersorganisaties LTO Nederland, MKB-Nederland en VNO-NCW.

'Nederland levert maar 26 leden van het Europees Parlement. Dan is het toch wel handig als je in de goede commissies zit.' Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, zei dat vandaag in een verkiezingsdebat voor ondernemers in Den Haag.

Geen landbouw

Hij noemt het 'merkwaardig' dat in de afgelopen periode zeven Nederlanders lid waren van de commissie Mensenrechten, maar niemand van de commissie Landbouw. Ook de commissies voor Interne markt en voor Handel kunnen Nederlandse versterking gebruiken.

'Die verbeterslag mag door u gemaakt worden', hield Van Stralen de aanwezige politici voor. Die reageerden niet enthousiast, de meesten willen doorgaan in de commissies waarin ze al actief waren.

Weg met Nitraatrichtlijn

LTO-voorzitter Albert Jan Maat gaf de EP-kandidaten mee dat ondernemers af willen van verouderde milieuregels als de EU Nitraatrichtlijn. Die hinderen volgens hem de innovatiekracht in de agrarische sector.

'Wij zijn in ons denken veel verder dan het geitenwollensokken milieubeleid in Europa', aldus Maat. Hij eist dat het Europarlement de komende vijf jaar zorgt voor 'een dynamisch milieubeleid dat innovatie aanjaagt.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer