EP%3A+meer+steun+getroffen+boeren+en+tuinders
Nieuws
© EP

EP: meer steun getroffen boeren en tuinders

Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen om de door de Russische boycot getroffen boeren verder te ondersteunen.

Het parlement roept de Europese Commissie op snel maatregelen te nemen om de producenten te ondersteunen die zijn geraakt door de Russische handelsbeperkingen.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer pleitte maandag in haar eerste speech in het parlement voor meer geld voor getroffen boeren en tuinders. 'De commissie moet geld vrijmaken waar dat nodig is. De huidige 125 miljoen euro is bij lange na niet genoeg.'

Crisiskartel

VVD-Europarlementariër Jan Huitema wil, net als zijn collega's van het CDA en CU/SGP, dat de commissie voortmaakt met het vormen van een crisiskartel.

Daarbij wordt het mogelijk om afspraken te maken om de productie van land- en tuinbouwproducten te verminderen zonder dat mededingingsregels in de weg staan.

Landbouwfondsen

Belangrijk punt in de resolutie is dat het parlement oproept om geld te halen uit Europese Unie-fondsen anders dan die van de landbouw.

'De crisis is van politieke aard is en niet het gevolg van het falen van de markt of extreme weersomstandigheden', menen de Europarlementariërs.

• Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische EU-producten

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer