LTO: soepel met huisvesting

De bevoegde instanties moeten niet meteen tot handhaving overgaan en alle woonvormen van arbeidsmigranten die in strijd zijn met de nieuwe regels, verbieden.

LTO%3A+soepel+met+huisvesting
© Koos van der Spek

Die oproep doet LTO Noord, die maandag het convenant over de huisvesting van arbeidsmigranten in de Noordkop ondertekende.

Dat deden ook de Noordkop-gemeenten (Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Heerhugowaard), uitzendbureaus, werkgeversorganisaties en woningcorporaties. Het convenant is een uitvloeisel van nieuw beleid van de gemeenten.

Slaapplaatsen

De partijen hebben nu afgesproken dat er duizend goede en legale slaapplaatsen komen voor arbeidsmigranten en een duidelijk beheer van huisvestingslocaties en registratie van de buitenlandse krachten.

Daarnaast komt er een interventieteam dat wekelijks de huisvesting van arbeidsmigranten controleert. Zij screent ook op misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onderbetaling en eventuele illegale arbeid.

Constructief

‘We verwachten dat we op constructieve wijze met elkaar alle mogelijke problemen oplossen’, zegt bestuurder Matthé van Lierop van LTO Noord Hollands Kroon.

‘Het convenant mag zeker niet met zich meebrengen dat de bevoegde instanties direct tot handhaving overgaan en alle woonvormen die strijdig zijn met de nieuwe regelgeving, zoals caravans en woonunits volgens het oude bouwbesluit, direct verbieden.’

Gebeurd dat wel, dan is er een kans dat LTO Noord zich niet meer conformeert aan het convenant. ‘We rekenen erop dat er een overgangstermijn in acht wordt genomen waardoor op weloverwogen wijze huisvesting is te realiseren die wel aan de normen voldoet. Ons voorstel was vijf jaar voor caravans en tien jaar voor woonunits.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer