Omslag duurzame soja niet eenvoudig

De omslag van de gehele Nederlandse veehouderij naar het gebruik van duurzame soja is niet eenvoudig. Dat bleek gisteravond tijdens een debat over voedsel in de Tweede Kamer.

Omslag+duurzame+soja+niet+eenvoudig
© Nieuwe Oogst

De varkens- en pluimveesector blijven achter bij het gebruik van duurzame soja, bleek tijdens het debat.

'In het buitenland is er weinig animo om een meerprijs te betalen voor vlees dat is geproduceerd met duurzame soja', zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Zij vindt dat het verduurzamen van het sojagebruik op Europees niveau moet gebeuren.

Regionale teelt

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wil meer inzetten op regionale eiwitteelt om in de Europese eiwitbehoefte te voorzien. Daarbij ziet zij Oekraïne ook als mogelijke leverancier.

Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is het mogelijk efficiënt eiwitgewassen te telen in Nederland. 'Agrifirm laat zien dat we in Nederland efficiënter soja kunnen telen dan in Zuid-Amerika.'

Alternatief

Volgens Henk Flipsen van Nevedi kan Europa nog geen alternatief bieden voor de eiwitimport uit Zuid-Amerika. 'We willen graag een veelbelovend alternatief dat grootschalig toepasbaar is. Dat is helaas nog niet in beeld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer