'Zoektocht alternatief soja aan beginpunt'

De zoektocht naar een eiwitbron uit de regio als alternatief voor soja uit Zuid-Amerika levert vooralsnog geen direct toepasbaar resultaat op. Dat concludeert Nevedi uit een vergelijkend rapport van Wageningen UR en Blonk Consultants.

%27Zoektocht+alternatief+soja+aan+beginpunt%27
© Nieuwe Oogst

'We willen graag een veelbelovend alternatief dat grootschalig toepasbaar is. Dat is helaas nog niet in beeld', zegt directeur Henk Flipsen van Nevedi. Een aantal leden is actief betrokken bij projecten die andere eiwitbronnen dan soja in beeld brengen en beoordelen.

Wageningen UR vergeleek er een aantal en bracht deze week onderzoeksrapport 'Replacement of soybean meal in compound feed by European protein sources - effects on carbon footprint' uit.

Gelijkwaardig

Het rapport concludeert dat er enkele alternatieven zijn die gelijkwaardig scoren qua CO2 voetafdruk, waaronder sojateelt in Nederland of de Oekraïne. Om te concurreren met de huidige landbouwgewassen is een hogere en efficiëntere productie vereist.

'Dat zal tijd kosten', stelt Flipsen. 'Naast de CO2 voetafdruk, beoordelen voerproducenten alternatieven op voederwaarde en prijskwaliteit-verhouding. In die combinatie heeft geïmporteerde soja een ijzersterke positie.'

Meelwormen

Een aantal (vochtrijke) toepassingen lijkt perspectiefvol, maar vergt meer onderzoek voor grootschalige toepassing. Alternatieven als meelwormen en insecten blijken niet milieuvriendelijker, onder meer omdat ze eerst moeten worden gedroogd, voordat ze bruikbaar zijn in mengvoeders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer