Sojaverbruik diervoer: 1,8 miljoen ton

Het totale verbruik van sojaproducten in veevoeders in 2011 tot en met 2013 bedroeg gemiddeld 1,8 miljoen ton product, exclusief sojahullen. Voor de binnenlandse consumptie van dierlijke producten bedraagt het verbruik zo'n 700.000 ton sojaproduct per jaar.

Sojaverbruik+diervoer%3A+1%2C8+miljoen+ton
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit een inventarisatierapport van LEI Wageningen UR dat vandaag verschijnt. De inventarisatie is om vast te stellen hoeveel verantwoorde soja dient te worden ingevoerd om de doelstellingen voor duurzame soja te bereiken.

De totale benodigde oppervlakte sojateelt voor het Nederlandse sojaverbruik in de veehouderij bedraagt ongeveer 780.000 hectare. Dat is 0,7 procent van het wereldwijde teeltareaal, dat voornamelijk in Zuid- en Noord-Amerika ligt.

Totale verbruik

Het totale verbruik van 1,8 miljoen ton is hoger dan in een eerdere LEI-inventarisatie over 2008, 2009 en voorjaar 2010.

Het volume van de voor veevoer belangrijke ingrediënten sojaschroot, sojaolie en sojabonen in veevoer in die inventarisatie kwam uit op 1,5 miljoen ton exclusief hullen.

Inventarisatie

Er is destijds 1,8 miljoen ton totaal sojaproduct gecommuniceerd. In de huidige inventarisatie is een totaal verbruik van 2,1 miljoen ton totaal sojaproduct, inclusief hullen berekend.

De LEI-studie naar het sojaverbruik is uitgevoerd in opdracht van Stichting Ketentransitie verantwoorde soja.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer