Noord%2DHollandse+bollenteler+haalt+forse+reductie+middelen
Nieuws
© Wikimedia

Noord-Hollandse bollenteler haalt forse reductie middelen

De dertig Noord-Hollandse bollentelers van vereniging 'Natuurlijk leven, natuurlijk telen' hebben een reductie in het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen bereikt van zo'n 30 procent.

Dat meldt het Noord-Hollandse cluster van biologische bedrijven BioValley in haar nieuwsbrief.

De telers hebben zich vooral gericht op een vruchtbare bodem. 'Zo nemen we onze verantwoordelijkheid. En zijn we een verbod van middelen voor,' stelt bollenteler John Huiberts.

Rustteelten

Huiberts heeft van zijn 74 hectare bollen een kwart in rustteelten, bijvoorbeeld met groenbemesters. Hij verstoort de bodem zo min mogelijk door te werken met niet-kerende grondbewerking. 'Je moet de bovenlaag van de bodem juist met rust laten.'

De bollen worden met een innovatieve plantmachine direct in de afgemaaide groenbemester geplant. De machine tilt de bovenste bodemlaag als een 'graszode' op, plant de bollen eronder en legt de zode weer terug. Dat scheelt ook werkgangen.

Thee

Een sterke plant en bodem bereiken de telers ook met plantversterkende en bodemversterkende middelen. Zoals een plantenversterkende 'thee' van gedroogd gras geoogst in natuurgebieden.

Daarmee spuiten maakt de bollen onaantrekkelijk voor luizen, is de ervaring van de telers. Ook innoveren ze met het maken van compost.

Patrijzen

De biodiversiteit neemt met 'Natuurlijk leven, natuurlijk telen' zowel onder als boven de grond toe, concluderen de bollentelers. Patrijzen schuilen in de groenbemesters en bloemenstroken langs de akker met bollen.

De akkerrand bewijst zijn kracht doordat er veel insecten in zitten die plagen weer bestrijden.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer