Bollenteelt+Veluwe+aan+banden
Nieuws
© persbureau noordoost alex de haan

Bollenteelt Veluwe aan banden

Provincie Gelderland legt de bollenteelt op de Veluwe aan banden. Percelen die te dicht bij gevoelige natuurlijke elementen in Natura-gebieden liggen, worden in 2015 vergunningsplichtig.


Op de Veluwe wordt ieder jaar zo'n 100 hectare grond gebruikt voor bollenteelt, waarvan 35 hectare in directe nabijheid van Natura 2000-gebied.

Onderzoeksinstituut Alterra stelt op basis van eigen onderzoek dat gewasbeschermingsmiddelen die bij de teelt van lelies, gladiolen en tulpen worden gebruikt schadelijk kunnen zijn voor beschermde soorten in die natuurgebieden.

Natte landnatuur

Volgens woordvoerder Martin Bons van provincie Gelderland geldt daarom vanaf volgend jaar een vergunningplicht voor bollenpercelen die binnen de beïnvloedingszone vallen van bijvoorbeeld natte landnatuur en beken. 'Daarvoor geldt de externe werking van de Natuurbeschermingswet.'

Tot voor kort konden bollentelers op alle percelen terecht waar een agrarische bestemming op rust. Een derde van die percelen ligt doorgaans tussen of in de nabijheid van Natura 2000-terreinen.

Geen schadelijke

De provincie heeft dat beleid nu aangepast naar aanleiding van het Alterra-onderzoek. Willen bollentelers toch bollen planten op dergelijke percelen, dan moeten ze eerst aantonen dat er geen schadelijk effect van uitgaat naar eerder genoemde elementen.

Voor een eenmalige teelt is zoiets niet realistisch, constateert LTO Noord Gelderland.

· Lees meer hierover komende zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer