LTO+betwist+teeltvergunning+Veluwe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO betwist teeltvergunning Veluwe

LTO Noord Gelderland heeft bij gedeputeerde Jan Jacob van Dijk protest aangetekend tegen het vergunningplichtig stellen van de bollenteelt op bepaalde delen van de Veluwe.

Provincie Gelderland stelt voor bollenpercelen in de nabijheid van kwetsbare natuur vanaf komend jaar een teeltvergunning verplicht. Het gaat om landbouwpercelen bij onder meer beken en natte landnatuur.

Eerder onderzoek van Alterra zou volgens Gelderland aantonen dat de natuur schade kan ondervinden van de bollenteelt.

Conclusies

LTO Noord heeft het Alterra rapport intussen tegen het licht gehouden. De organisatie vraagt zich af of dit onderzoek een vergunningplicht wel rechtvaardigt. Adviseur gewasbescherming Jaap van Wenum: 'De conclusies die de provincie op basis van dit rapport trekt gaan veel te ver.'

Alterra zegt dat de kans op negatieve effecten waarschijnlijk iets groter is dan bij andere teelten. 'Hoe groot blijft onvermeld', stelt Van Wenum vast. Die slag om de arm vindt hij terecht. 'Want de teeltfrequentie in de bollenteelt is veel lager. Daarbij zijn de middelen in de bollenteelt al op dergelijke effecten getoetst en veilig bevonden.'

Voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland heeft gedeputeerde Van Dijk laten weten de hele gang van zaken hoogst ongebruikelijk te vinden.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer