Noeste arbeid om wildstand te behouden

De WBE Asten doet er alles aan om de wildstand te behouden en te versterken. Biotoopcoördinator Robert van den Boer en zijn ‘zaagploeg’ beheren negen hectare kleine landschapselementen (KLE), waarin het wild kan gedijen. Een flink machinepark staat hen ter beschikking. Het is jaarlijks goed plannen, prioriteiten stellen en uiteindelijk genieten van de resultaten.

Volop biotoopverbetering

In het gebied wordt volop gewerkt aan biotoopverbetering, waarbij de WBE deskundig advies krijgt van SBNL. Twee tot drie keer per jaar zitten Robert van den Boer en biotoopconsulent Rini Smits aan tafel om te praten over biotoopverbetering. ‘Zeker zo belangrijk is dat Rini bij overleg met gemeente en andere officiële instanties zit’, merkt de WBE-er op.
Dankzij een bouwondernemer is de natuur erop vooruit gegaan. Als natuurcompensatie heeft hij een plas aangelegd van ruim 1 ha. Dat leverde hem 60.000 m3 zand op en de WBE een rustplek vol snaterende eenden. Daarnaast heeft de ondernemer een weiland laten verruigen. Dat grenst weer aan een klein landschapselement met veel open stukken en gedunde hoogopgaande lichtminnende boomsoorten. Afgezaagde stammen botten weer uit en er is een rijke ondergroei richting de hoger opgaande randbegroeiing. Ideaal voor dekking en broedgelegenheid. ‘Een jaar of tien geleden zat hier nauwelijks wild, maar nu zijn er fazanten en vorig jaar kwamen er zeven hazen uit, waarvan we er twee hebben geschoten’, zegt WBE-voorzitter Angelo Lingg enthousiast.

Eeltige handen

Lopend over een vlak veld richting hoogopgaande essen en kansel: ‘de bietenrooier is hier net aan het werk geweest.’ De kansel is zelf gemaakt. ‘Het onderstel is van een oude aardappelrooier’, vertelt Robert van den Boer. ‘De hut is mobiel. Net als bij een vakantiehuis op wielen op de camping hoef je er dus geen onroerend zaak belasting over te betalen’, grapt de maker.
Achter de kansel bevindt zich een grote open plek van twee tot drie hectare met landschapselementen. Zonder machines is dat niet te bewerken. Zagen, zagen, kracht zetten, eelt in de handen, je moet er echt voor in de wieg zijn gelegd, benadrukt de biotoopcoördinator. Veiligheid staat overigens voorop. ‘Via SBNL betrekken we goede zaagmachines en handgereedschappen. Voorts krijgen we van hen uitgebreid instructie over richtlijnen voor veilig werken. Dat geeft extra vertrouwen’, zegt de biotoopcoördinator.
Rond de hoge gebleste essen wordt ruimte vrijgemaakt, zodat meer licht verjonging zal geven. Robert wijst erop dat de open strook vlinders zal aantrekken. In de hoge struiken westwaarts, gevarieerd met de nodige overstaanders, liggen nu zeker reeën en hazen. Voor hem is het wel duidelijk wat hij gaat doen als hij met pensioen is. ‘Niet biljarten of tennissen, maar bijhouden wat in het veld leeft en gedaan moet worden. En af en toe een praatje met boeren en aanwonenden. Oh zo belangrijk.’ Ze houden in de gaten of er vreemd volk is, vult voorzitter Angelo Lingg aan.

Geen wilde zwijnen

Langs de weg immense witgepleisterde kassen. De tuinder heeft 12 ha tomaten onder glas. Financieel best riskant. Niet minder geldt dat voor de varkenshouders. Zij zijn vanwege het risico van ziekten beducht voor de wilde zwijnen die hier uit het natuurgebied de Meinweg naar toe uitwaaieren. De Meinweg behoort tot de natuurgebieden, waar wilde zwijnen zijn toegestaan.
‘Bij een telefoontje van een varkenshouder komen we onmiddellijk in actie. De WBE heeft er dit jaar toch al wel dertig moeten omleggen’, meldt Robert van den Boer. Hij moet er niet aan denken dat een agrariër financieel geruïneerd wordt als de varkenspest binnenkomt door wilde zwijnen. Robert: ‘We hebben elkaar allemaal nodig en we willen graag prettig met elkaar blijven samenleven. Ook met Staatsbosbeheer is het goed samenwerken op het vlak van beheer kleine landschaps-elementen. Over de varkens lopen de meningen uiteen met het Nationaal park De Peel zo dichtbij en het streven van SBB de zogenoemde wildzichtbaarheid te vergroten.’

Wie de jeugd heeft…

Angelo Lingg heeft goede verwachtingen van de jonge jagers in zijn WBE. ‘We gaan binnenkort ons bestuur veranderen en verjongen. Daar liggen nieuwe kansen’, meldt hij. ‘Wilde de oude garde alles graag bij het oude laten, misschien ook wel vanwege angst om hun jachtrechten, jongeren tonen zich bereid te vernieuwen. Zo krijgen we een bestuurder PR. We activeren het tellen van wild en we laten ons bij officiële instanties en vergaderingen steeds meer vertegenwoordigen.’ Voorzitter Angelo Lingg juicht het van harte toe. ‘Er gebeurde te weinig, maar nieuwe kiemen zijn nu gelegd want de gemotiveerde jeugd is onze garantie voor een goede toekomst voor de WBE.’

Tekst en foto’s: Kees de Kroon, foto wildkansel: Robert van den Boer

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer