Bollenteelt krijgt Milieukeur

De bloembollenteelt krijgt een Milieukeur. De Stichting Milieukeur (SMK) en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) Lisse gaan volgend jaar samen milieuregels opstellen voor de teelt.

Bollenteelt+krijgt+Milieukeur
© Jos Thelosen

Dit gebeurt op verzoek van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), een groep telers en handelaren.

Onderscheid

De topbedrijven in de bollensector willen zich met behulp van Milieukeur onderscheiden van andere bedrijven doordat ze aan strengere milieu-eisen voldoen, zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB. Afnemers vragen daarom.

De bloembollensector heeft met MPS al een milieucertificeringssysteem. Maar daarvan zijn de eisen niet hoog genoeg, vinden de telers die met Milieukeur aan de gang willen. Milieukeur wordt een systeem naast MPS.

Subsidie

De SMK en PPO Lisse stellen de criteria voor Milieukeur op met geld van de KAVB. Daarnaast is er subsidiegeld uit Brussel. De certificering moeten telers zelf gaan betalen.

Een speciale groep gaat de Milieukeur voor de bollenteelt begeleiden. Hierin zitten onder ander de KAVB, Greenpeace, waterschappen, de retail en gemeenten.

Greenpeace

De plannen voor Milieukeur zijn halverwege dit jaar in gang gezet. Ze zijn voor een gedeelte het antwoord van de bollenteelt op de kritiek van Greenpeace op het bestaande milieucertificeringssysteem van MPS.

De KAVB vindt ook dat MPS beter moet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer